Omzetsnelheid geeft aan hoe vaak de gemiddelde voorraad per jaar wordt verkocht. Dit is ook het verschil ten opzichte van jouw doorverkoop in percentages. Bij omzetsnelheid speelt de factor tijd een grote rol. Want hoe sneller jij de collectie verkoopt voor jouw gewenste marge, hoe sneller jouw werkkapitaal geld heeft opgeleverd. Immers investeer jij geld in de collectie, met als doel het te verkopen en jouw tomeloze inzet wordt beloond met de gerealiseerde marge per item.

Echter hoe bereken jij deze omzetsnelheid, wanneer het niet automatisch uit jouw systeem rolt. Deze bereken je met de formule:

Formule voor omzetsnelheid

Omzetsnelheid in stuks = verkopen in stuks / gemiddelde voorraad in stuks

Gemiddelde voorraad

Gemiddelde voorraad bereken je met een aparte formule.

Wanneer je geen deelleveringen hebt ontvangen van het artikel:

Start voorraad + eindvoorraad /2 = gemiddelde voorraad in stuks

Wanneer je wel deelleveringen hebt ontvangen van het artikel, dan noteer je eerst de verschillende voorraad standen. Waarbij de voorraadstand aan het begin en het einde voor de helft meetellen in de berekening. Namelijk begin- en eindvoorraad x 0,5 en de deelleveringen x1.

  • Beginvoorraad x 0.5
  • Voorraad bij levering 2, op 1 juni x1
  • Voorraad bij levering 3, op 1 oktober x1
  • Eindvoorraad op 31 december x 0,5

Voorbeeld omzetsnelheid

Beginvoorraad zwart T-shirt van Nike is 10 stuks, levering april is de voorraadstand 12, bij levering juni is de totale voorraadstand 18 en de eindvoorraad is 6.

De gemiddelde voorraad van het Nike T-shirt in het zwart is dan 38 stuks gedeeld door 3 (namelijk beginvoorraad die voor 0.5 meetelt + deelleveringen die voor 1 per keer tellen + eindvoorraad die voor 0.5 meetelt).

Dan is de formule (10x0,5) + (12 x 1) + (18 x 1) + (6x0,5) = 38 stuks / 3 = 9.34

Verkopen in stuks zijn 20 / gemiddelde voorraad van 9.34 = omzetsnelheid van 2.14

Waarbij zonder deelleveringen de gemiddelde voorraad 10+6/2=8 is. Waarbij je met een verkoop van 4 stuks je omzetsnelheid 4/8= 0.5 is.

Vragen

Je kan mij altijd mailen, nienke@retailinkoper.nl, als je een vraag hebt. Ik kijk graag hoe ik jou het beste kan helpen.

Meer weten

Op youtube leg ik ook omzetsnelheid uit en dagelijks op Instagram geef ik tips en tricks. Meer blog’s lezen, klik hier voor het overzicht.