Iedereen heeft zijn eigen manier om tot innovatieve, waardevolle, inspirerende of goede ideeën te komen. Het kan heel klein zijn of heel groot. Soms heb je direct inspiratie, soms heeft het proces wat sturing nodig. In deze blog 10 tips voor iedereen die een beetje hulp kan gebruiken in het proces van het bedenken van goede ideeën.  

Brainstormen

Er zijn veel methodes voor een brainstorm, wat ik persoonlijk de fijnste manier vind is alle gedachtes op een papier te zetten. Zonder oordeel, zonder de “ja-maar”, alles noteren wat in je opkomt. Soms zit er nog van alles in de weg, wat niet te maken heeft met het onderwerp van de brainstorm.

Dan maak ik voordat ik ga brainstormen eerst een to-do lijst, hier zet ik alles op wat ik denk dat er nog moet gebeuren. Ook wel een brain-dump genoemd. Waardoor ik de ruimte heb om mij te consenteren op het onderwerp van de brainstorm.

Achteraf, na de brainstorm op papier, kan je alle ideeën bekijken en de meest belovende verder uitwerken. Als je eenmaal verliefd wordt op een idee, dat klein stukje, als je dat eenmaal hebt, komt de rest vanzelf.

In tijden van stress

Als je stress ervaart, dan ben je niet in staat om creatief te zijn. Want goede ideeën komen vaak voort uit denken in oplossingen in plaats van denken in problemen. Alleen makkelijker gezegd dan gedaan, wanneer je over een paar uur een idee moet pitchen. Mijn tip is stel duidelijke doelen en definieer welk probleem of problemen je wilt oplossen. Dit zorgt ervoor dat je denkproces gerichter is en daardoor heb je een heldere focus. Je zoekt naar oplossingen voor het definieerde probleem, waardoor jij je voor veel ruis kan afsluiten.

Persoonlijk definieer ik welk probleem ik moet oplossen en laat ik alle ‘maar’ los. Zo heb ik een keer in mijn rol als inkoper 2x zoveel goederen ontvangen voor de winkels. Terug sturen naar de leverancier was geen optie, echter de artikelen op de winkelvloer laten staan ook niet. Immers over 7 dagen stond er op deze locatie in de winkel weer een nieuwe actie. De enige knop waardoor ik deze volume (2x zoveel als normaal) in 7 dagen kon verkopen is door te draaien aan de knop van prijs. Hierdoor was mijn probleem helder, als ik twee keer zoveel artikelen wilde verkopen moest de verkoopprijs omlaag. Met deze heldere visie ben ik naar de leverancier gegaan en hebben we het gezamenlijk opgelost. De reden dat ik het zo makkelijk kon oplossen, was doordat ik heel helder voor ogen had wat de oplossing was.

Letterlijk ruimte

Soms ontstaat er een idee, dan heb je ruimte nodig om het idee uit te voeren. Dat kan zijn een plek met de juiste gereedschappen, zoals voor schilders. Of  een computerkamer om in te schrijven. Simpelweg een mooi notitieboekje in een rustige ruimte. Als je geen ingerichte ruimte hebt, kunnen er momenten zijn waarop je inspiratie en ideeën hebt, maar geen gereedschap, geen plek om het uit te werken

Persoonlijk merk ik dat het idee dat vervaagt en de eerste enthousiasme verdwijnt. Dat heb ik ook wanneer het stuk van idee tot realisatie erg lang duurt. Zo heeft het opzetten en ontwikkelen van mijn pyjama lijn Ride tot he Moon meer dan twee jaar geduurd. Elke avond na mijn werk een uur aan mijn idee gewerkt. Van het vinden van de juiste leverancier, de patronen ontwikkelen, testen en nogmaals testen. Na twee jaar ontwikkelen en produceren, wanneer de goederen binnen zijn, sta je aan het begin van je reis. Terwijl je al een marathon in het donker hebt gelopen. Daarmee bedoel ik, niet iedereen ziet wat je achter de schermen doet, voordat je in het licht stapt. Want ik sta niet spontaan in het bol speelgoedboek, Ouders van Nu en Fabulous mama magazine. Mensen moeten je kunnen zien, voordat je hierin komt.

Onderzoeken

Boeken lezen, artikelen Googlen over je onderwerp, documentaires bekijken, nieuws volgen over het onderwerp waarin je geïnteresseerd bent of vaktijdschriften zoeken. Interessante blogs ontdekken of op Youtube zoeken naar how to video’s.  Dit kan je helpen nieuwe perspectieven en inzichten te verwerven. Dat is vast ook één van de redenen dat je deze blog leest. Onderzoeken hoe je op een andere manier tot goede ideeën komt.

Dromen

Dagdromen: Soms komen de beste ideeën op de meest onverwachte momenten. Ik sta mezelf toe om af en toe gewoon te dagdromen en mijn gedachten de vrije loop te laten. Zo lag ik in de stoel van de tandarts te dromen over een beursstand voor mijn pyjama lijn Ride tot he Moon. Nu een jaar later heb ik een plek gereserveerd in 2024 op de beurs om mijn pyjama lijn te tonen. Door de dagdroom, wat toen slechts een dagdroom was, weet ik nu al hoe de stand eruit komt te zien.

Experimenteer

Probeer nieuwe dingen uit. Dat kan zijn van een museum bezoeken die je nog niet kent tot het maken van prototypes van je ideeën. Zo ben ik recent naar het museum van de Geest geweest in Haarlem met de Flow magazine Slow art tour. Simpelweg, om iets totaal anders te doen, zodat ik uitdagingen erna wellicht met een nieuwe blik kon bekijken.

Daarnaast is een van de meest gehoorde tips; wees niet bang om te falen. Dat komt, omdat falen een natuurlijk onderdeel is van leren en groeien. Wanneer je faalt, krijg je de kans om te begrijpen wat er misging en hoe je het de volgende keer kunt verbeteren. Dit leidt tot persoonlijke ontwikkeling en groei.

Sommige van de grootste ontdekkingen en doorbraken komen voort uit mislukkingen. Door te experimenteren en risico’s te nemen, kun je nieuwe en innovatieve ideeën ontwikkelen die anders niet zouden zijn ontstaan.

Veel mensen zijn bang om te falen vanwege de mogelijke negatieve gevolgen, zoals schaamte of verlies. Brené Brown heeft hier echt fantastische boeken over geschreven. Zij moedigt je aan om angsten te overwinnen en uit je comfortzone te stappen. Wel met één heel belangrijk advies: “If you’re not in the arena also getting your ass kicked, I’m not interested in your feedback.”

Simpelweg, als je weet dat falen een normaal en acceptabel onderdeel is van het streven naar succes, ben je eerder geneigd om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het accepteren van mislukkingen als een tijdelijke tegenslag kan het zelfvertrouwen vergroten. Als je weet dat je kunt omgaan met falen en het kunt overwinnen, zul je sterker in je schoenen staan bij het nastreven van je doelen.

Kortom, vaak leer je het meest van mislukkingen en kun je deze lessen toepassen om tot betere ideeën te komen.

Een persoonlijke mislukking? Als inkoper heb je elk seizoen misser, artikelen die je ingekocht hebt, echter niet verkochten. Deze prijs je in het seizoen of tijdens de sale af, zodat je ook deze kwijt raak. Een grote mislukking op het gebied van inkoop was voor mij de voetbal shirt van Oranje tijdens het EK van 2012. We hadden grote voorraden ingekocht, vol vertrouwen in het voetbalteam. Terwijl wij er in de eerste ronde al uitlagen. Zelfs met 50% korting zochten weinig fans een T-shirt van dit EK. De les die ik hieruit trok, is dat ondanks alle berekeningen je niet alles in de hand hebt. Dat ook dit onderdeel is van ondernemen. Drie jaar later de shirt uitverkocht voor 80% tijdens een outlet, toen de gevoelens rondom het EK waren gezakt en we uitkeken naar de volgende (vol goede moed).

Delen van ideeën

Discussies en gesprekken met anderen kunnen leiden tot nieuwe ideeën. Luister naar verschillende standpunten en combineer ze om iets nieuws te creëren. Zoals Nelson Mandela zegt: “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”. Een mooi voorbeeld is altijd formule 1, hoe het team samen de banden verwisselend van de coureur.

Als ondernemer is het fijn om met andere ondernemers te praten, mensen die ook in de arena staan zoals Brené Brown zo mooi zegt. Zelf heb ik een business groep, met drie ondernemende vrouwen. Eens in de 3 maanden gaan we samen uit eten om van alles rondom onze bedrijven te bespreken. Ook bezoek ik activiteiten van de ondernemers vereniging van Amstelveen (waar ik woon) of bezoek ik georganiseerde tentoonstellingen, bijvoorbeeld door Flow. Waar ik andere ondernemers ontmoet.

Onthoud dat goede ideeën vaak voortkomen uit een combinatie van verschillende strategieën en veel oefening. Blijf nieuwsgierig, open-minded en bereid om te leren van anderen, en je zult je vermogen om goede ideeën te genereren verbeteren.

Wanneer je een goed, innovatief of fijn idee hebt, wat dan?

Het advies “wees niet bang om te falen” kun je vergelijken met het hebben van een eikeltje in je hand. Als je het eikeltje in de grond stopt, bestaat er een goede kans dat er een eikenboom zal groeien. Als je daarentegen bang bent om te falen en het eikeltje niet in de grond stopt, zul je vrijwel zeker geen eikenboom zien groeien. Het is een herinnering dat actie en het nemen van risico’s vaak nodig zijn om succes en groei te bereiken.

Enkele tips voor onderweg

Als je dat idee krijgt, dan weet je dat je op het goede spoor zit. Mijn grootste tip is blijf trouwen aan het idee. Dat klinkt misschien nogal vaag, maar laat ik het anders zeggen. Vreemd genoeg voel je meteen wanneer je afwijkt van je idee. We zijn snel geneigd concessies te doen.

Mijn pyjama lijn wilde ik van biologisch katoen, hoewel het goedkoper was en winstgevender om het niet te doen, bleef ik hierbij omdat het voor mijn persoonlijk cruciaal was (en voor de planeet).

Daarnaast wilde ik graag GOTS gecertificeerd, dit was met mijn omvang nog niet haalbaar. Wel heb ik het op de route map voor volgend jaar kunnen zetten. Niet alles kan vandaag.

Als je jouw idee krijgt, dan weet je dat je op het goede spoor zit.

Ps. Er zijn verschillende creativiteitstechnieken, zoals mindmapping, de zes denkhoeden van Edward de Bono, of de SCAMPER-methode, die je kunt gebruiken om je denkproces te structureren en nieuwe ideeën te genereren.